PKN
Protestantse Gemeente Blokzijl Scheerwolde
 
Afscheid Dirk Jan Lagerweij 19 januari jl. Afscheid Dirk Jan Lagerweij 19 januari jl.

In een volgepakte Ploats hebben we vrijdagavond 19 januari afscheid genomen van Dirk Jan Lagerweij als predikant van de protestantse gemeente Blokzijl-Scheerwolde. De voorbereidingscommissie had aan de wens van Dirk Jan gehoor gegeven: graag een avond in informele sfeer, met voldoende ruimte voor een persoonlijk woord hier en daar. Kenmerkend voor onze voorganger die ook zo tussen ‘zijn mensen’ stond.

Om een rode draad door de avond te weven leek het thema ‘een wandeling met Dirk Jan’ heel geschikt. Immers: Dirk Jan mag graag wandelen, mediteren, mijmeren en filosoferen. Of het nu in de eigen omgeving van Blokzijl was of naar Santiago de Compostella; hij is een gedreven voet-ganger.

Na het woord van welkom door Pieter Muller en warme woorden van Pieter Lok als voorzitter van de Kerkeraad gaf de Cantorij haar visitekaartje af met onder meer een op Dirk Jan geschreven lied. 

Voordat het wandelthema werd opgestart was er een onverwachte en korte toespraak door een studievriend van Dirk Jan (ALEWIJN IK WEET DIE NAAM NIET MEER)

De wandeling

Hans Schoorlemmer, priester, vriend en medepelgrim opende de wandeling met Dirk Jan. In pelgrimsuitrusting blikte hij terug op zijn belevenissen en ervaringen met Dirk Jan in de weken dat zij samen richting Santiago de Compostella trokken. Gerard Veldkamp nam het (wandel)stokje vervolgens van Hans over, en voerde Dirk Jan mee langs enkele gemeenteleden: Alewijn Boogaard, Willem Wiegersma vertelden op humorvolle wijze over hun belevenissen met Dirk Jan; zijn eerste schreden in Blokzijl en het gaan bewonen van de pastorie. 

De wandeling werd onderbroken door een hartverwarmend optreden van de bijna voltallige Bazuin uit Scheerwolde, die met een miniconcert de ruimte vulde.

Al wandelend door de zaal ontstond er een ontspannen terugblik op de zeven jaren die Dirk Jan onze gemeente heeft mogen leiden; via Henk van Dalen en Betty Lok arriveerde het wandelduo bij een virtuele muziekwinkel. Als afscheidskado wilde Dirk Jan graag een bijdrage voor een piano. Daarvoor kon door Johan van Dalen hem een cheque overhandigen van maar liefst 2600,- namens de gemeente. Op de avond zelf zijn er ook nog giften binnengekomen, dus Dirk Jan kan samen met Stephan van Dokkum op zoek naar een fraai exemplaar.

De kinderen en leiding van kinderkerk en de jeugdkerk kwamen vrolijk met fiets, potten en pannen Dirk Jan bedanken voor de warme en fijne samenwerking, waarna de dochter en zoon van Dirk Jan het woord namen. Zij kwamen met enkele karakteristieke anekdotes over hun vader voor de dag. Zo kregen de aanwezigen een andere vaderlijke kant van Dirk Jan te zien. Ontroerend was de wijze waarop Dirk Jans zoon de gemeente bedankte voor de steun aan zijn vader op enkele zware momenten tijdens zijn jaren in Blokzijl.

Tijdens een indrukwekkend en ontroerend slot van het wandelthema` kreeg Dirk Jan de zegen voor zijn verdere loopbaan mee van vriend Hans. Een emotioneel moment voor alle aanwezigen. Tot ieders verrassing had Dirk Jan zelf nog een muzikaal laatste woord: op de melodie van ‘Het Dorp’ gaf hij, geëmotioneerd, een gezongen terugblik op zijn tijd in Blokzijl, waar hij voor zoveel inwoners, kerkelijk of niet, van grote betekenis is geweest. 

We wensen Dirk Jan alle goeds tijdens zijn nieuwe loopbaan als geestelijk verzorger in het Flevoziekenhuis in Almere. 

 

 

terug
 
 

Grote Kerk Blokzijl m.m.v. De Kolkklanken
datum en tijdstip 25-02-2018 om 10.00 uur
meer details

Inleveren kopij Onderweg
datum en tijdstip 28-02-2018 om
meer details

Redactie vergadering Onderweg
datum en tijdstip 01-03-2018 om 19.30 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.